HOE ONTWIKKEL JE EEN FIJNE, ENERGIEKE WERKOMGEVING

11 november 2016

Succesvolle leiders bouwen aan een omgeving en een sfeer waar medewerkers graag willen zijn. Omgeving en sfeer ontstaat vanuit taal, gesprekken en gedrag.

Succesvolle leiders bouwen aan een omgeving en een sfeer waar medewerkers graag willen zijn. Omgeving en sfeer ontstaat vanuit taal, gesprekken en gedrag.

4 essentiële bouwstenen voor een succesvolle omgeving en sfeer

#1. Duidelijkheid:

Bouwen aan sfeer en omgeving begint met het bepalen van de grenzen. Geef duidelijk aan wat wel en wat niet getolereerd wordt. Wees niet bang om die grenzen te bewaken en mensen te confronteren als zij de grens overschrijden.

Leiders raken hun controle en de goede sfeer in hun team kwijt als gedrag wordt getolereerd dat eigenlijk niet getolereerd had moeten worden. Mensen hebben sturing nodig, dat geeft houvast en draagt bij aan de goede sfeer. Leiders moeten aangeven wat de grenzen zijn waarbinnen de medewerkers kunnen opereren. Daarbinnen hebben de medewerkers alle ruimte voor een eigen invulling.

#2. Taal:

Taal transformeerd omgevingen.

Organisaties met inconsistent en onduidelijk taalgebruik zijn verdwaald en verloren.

Succesvolle leiders verbinden taalgebruik aan waarden. Kies twee of drie woorden die elke leider elke dag en overal gebruiken. Als je bijvoorbeeld samenwerking hoog in het vaandel hebt staan, kies woorden uit als begrip, luisteren en geven bijvoorbeeld.

Kies woorden uit die weergeven wat je graag tot stand wil brengen.

#3. Gesprekken:

Omgevingen ontstaan uit herhaalde onderwerpen van gesprek.

“Dat kan niet”, “lukt niet” en “het werkt niet” zijn termen die elk idee, kans en mogelijkheid uitsluiten voordat ze uberhaupt tot bloei konden komen. Als je wil dat er energie in je bedrijf ontstaat, laat ideeen, kansen en mogelijkheden in vruchtbare grond terecht komen.

Omgeving en sfeer worden gevormd door de zaken waar iedereen het over heeft. Donkere, negatieve, verslagen omgevingen resulteren in gesprekken die het zwaartepunt hebben op problemen en bedreigingen in plaats van kansen en mogelijkheden.

Onderwerpen van gesprek bepalen richting. Je beweegt je in de richting waarop je praat

  1. Wordt je bewust van de onderwerpen waar je over praat
  2. Kies het gespreksonderwerp dat je brengt naar de plek waar je wilt zijn
  3. Stop met gesprekken die negatief zijn en gericht op problemen en bedreigingen. Alle gesprekken hebben een richting. Het is beter om de richting te kiezen dan wakker te worden en je af te vragen, hoe ben ik hierin beland?

#4. Gedrag:

Taal is één onderdeel, gedrag is het essentiële andere onderdeel.

Sfeer en cultuur ontstaan uit herhaaldelijk gedrag.

Het gedrag dat je accepteert, aanmoedigt en beloond vormen de omgeving waarin je je bevindt. Kies positief gedrag dat waarden vertegenwoordigt die prettig zijn en jou en je team verder helpen:

  1. Afspraak is afspraak
  2. Wees vriendelijk, zeg goedemorgen en lach
  3. Stel vragen die gericht zijn op verheldering en vooruitgang
  4. Voeg waarde toe

Omgevingen en sfeer ontstaan, bewust of onbewust.

Kies bewust taal en gedrag dat organisaties helpt de omgeving en sfeer te creëren waar mensen graag komen om (samen) te werken

Vertaald vanuit Leadershipsfreak en aangevuld met inzichten van Of Korse

Auteur: Marc Korse